Tiskové zprávy

Aukce Olomouckého plesu vynesla 230 tisíc korun na dobročinné účely

Skoro čtvrt milionu korun vynesla mimořádná dražba ve prospěch Nadace rodiny Morávkových. Odehrála se v rámci Olomouckého plesu, jehož pořadatelé vůbec poprvé vyčlenili část programu právě pro charitativní účely. Mimořádně cenné dary několika známých osobností v dražbě vynesly 230 tisíc korun pro dobročinné účely.

Pro dražbu byly speciálně určeny čtyři unikátní dary. Vlastní umělecké dílo se do aukce rozhodl věnovat malíř Václav Bednář, další předměty pak věnovali úspěšní a známí čeští sportovci. Pro charitativní účely předali speciální dresy i s autogramy. Jedná se o hokejisty Davida Krejčího a Davida Pastrňáka a hráče basketbalové NBA Víta Krejčího.

„Tohoto finančního daru a samozřejmě dárců a dražitelů si velmi vážíme a vybereme konkrétní projekt či rodinu, které během letošního roku pomůžeme, ať už finančně či materiálně,“ řekla zakladatelka nadace Helena Morávková, která společně se svým manželem Richardem Morávkem převzala z rukou pořadatelů symbolický šek.

Aukce se konala několik dní před plesem. Za nejvyšší částku se vydražilo umělecké dílo výtvarníka Václava Bednáře. Nosičem barev a energie je kalené sklo. Malba na takový podkladový materiál je pro malíře velmi výjimečná a osobní. Donátor a podporovatel za obraz zaplatil v aukci 120 tisíc korun.

Druhou nejvyšší částku v aukci – a to 50 tisíc korun – dražitel věnoval za hokejový dres Davida Krejčího, který v minulé extraligové sezóně hájil barvy HC Olomouc, nyní však působí v týmu Boston Bruins v legendární NHL.

David Pastrňák, přezdívaný Pasta, je český profesionální hokejový útočník momentálně hrající v týmu Boston Bruins v americké NHL. Za jeho dres dal dražitel 30 tisíc korun. Za stejnou částku byl vydražen i dres českého profesionálního basketbalisty Víta Krejčího, který je jedním z pěti Čechů draftovaných do NBA. Momentálně hraje za tým Atlanta Hawks na pozici rozehrávače.

Filozofií a podstatou Nadace rodiny Morávkových je pomáhat. Pomáhat těm, kterým na to vlastní síly nestačí, i těm, ke kterým osud nebyl nakloněn, přesto však zůstali ve svých srdcích otevření. Nadace podporuje nemocné a handicapované, ale také přispívá organizacím pečujícím o nemocné lidi, nebo rodiny v tíživých situacích.