Nadace rodiny Morávkových se zapojila do pomoci Ukrajině

(Olomouc, 8. 4. 2022) Více než 18.000 korun byl výtěžek prvního Lobster Food Festivalu, který se v sobotu 2. dubna uskutečnil v Envelopa Office Centre v Olomouci. Lidé přispěli na pomoc ukrajinským uprchlíkům tím, že si zakoupili charitativní boršč. V průběhu programu festivalu vystoupili také ukrajinští umělci. Výtěžek putoval na transparentní účet Nadace rodiny Morávkových, která peníze přerozdělí potřebným a bude financovat konkrétní pomoc.

V tomto týdnu se pak nadace zapojí do dalších aktivit a humanitárních pomocí. Společně s Galerií Šantovka zajistila sběrné místo pro humanitární sbírku věnovanou dětem na Ukrajině. Charita Olomouc totiž vyhlásila bleskovou humanitární pomoc pro děti nacházející se ve velkém uprchlickém táboře ve městě Černivci na Ukrajině. „Lidé do sbírky mohou přispět tím, že zakoupí nebo darují dětskou výživu (kaše, přesnídávky, příkrmy, mléko apod.), dětské jednorázové pleny nebo vlhčené ubrousky. Věci je možné nosit celý týden až do 11. dubna k infostánku v Galerii Šantovka,“ řekla manažerka centra Michaela Mitáčková.

V partnerském městě Černivci (Černovicích) na jihozápadě Ukrajiny je na místní univerzitě zřízeno záchytné centrum pro uprchlíky z válečných oblastí. Aktuálně se v něm nachází několik tisíc osob. V tomto provizorním táboře docházejí nezbytné životní potřeby.

Bleskovou humanitární sbírku vyhlásila Charita Olomouc ve spolupráci se Statutárním městem Olomouc, Univerzitou Palackého v Olomouci a Okresní hospodářskou komorou Olomouc. Před Velikonocemi pak do Černivci vyrazí kamion s humanitární pomocí. Dopravu zajistí přepravní firma EGT Express.

Nadace rodiny Morávkových vznikla v roce 2019, kdy hlavní část pomoci směřovala k handicapovaným nebo těžce nemocným lidem. Následně ale v dalších měsících nadace podpořila prostřednictvím sbírek i rodiny, které zasáhla živelná pohroma v podobě tornáda. Podporu získaly i rodiny, které se starají o nemocné děti, nebo ztratily své nejbližší. V roce 2021 pomohla nadace částkou 1 992 715 Kč. Více informací na www.nadacemoravkovych.cz.